DAN PENN - THE INSIDE TRACK ON BOBBY PURIFY

Artiest info
Website
facebook
Label: The Last Music Co.
distr.: CRS

BEN MOORE
A.K.A BOBBY PURIFY
1941-2022

Southern soul songwriter Dan Penn verraste ons 4 jaar geleden met het album "Living On Mercy" (2020)met nieuw materiaal vol tijdloze kwaliteit en nu verschijnen er van deze levende legende, sensationele demo's op het album "The Inside Track On Bobby Purify" compleet met de heruitgave van Bobby’s diepe soulknaller "Better To Have It" uit 2005. Dit nieuwe album volgt gewoon het verloop van één van Penn's opnameprojecten vanaf zijn oorspronkelijke blauwdruk tot de uiteindelijke commerciële release en biedt de luisteraar een unieke ervaring achter de schermen van het hele proces, van songwriting tot productie. Normaal gesproken zouden deze privé tapes niet commercieel beschikbaar worden gemaakt, maar wanneer ze worden beluisterd naast de ultieme versies die hij produceerde voor Bobby Purify, is de visie van Penn de producer overduidelijk.

30 jaar geleden verscheen zijn prachtig album, "Do Right Man" (1994), en verscheen na "Something About the Night" (2016) eindelijk nog eens een "echte" Dan Penn plaat "Living On Mercy", een album met 13 songs die laten horen wat Penn heeft meegemaakt in zijn legendarische carrière. In 2008 was er echter ook een release die kon tellen, want die bewuste cd met de titel "Junk Yard Junky" is en blijft voor mij persoonlijk de absolute nummer één uit mijn collectie. Gelukkig is de tijd voorbij dat je een vinylplaat grijs kon draaien, want in dat geval zou "Junk Yard Junky" bij mij thuis compleet wit gedraaid zijn. Die cd had het namelijk allemaal, een absoluut meesterwerk wat mij betreft. Ik weet dat zo een uitspraak heel persoonlijk is, en dat iemand anders mogelijk helemaal onberoerd blijft bij het beluisteren ervan. Een enorm succes werd de cd al evenmin, spijtig voor zo 'n juweeltje.

Wallace Daniel Pennington zoals de man met zijn echte naam heet, is in 1941 op het platteland van Alabama geboren en gaat al heel wat langer mee in de muziekwereld dan de hier door mij zo bejubeld cd uit 2008. Véél langer zelfs! Want singer / songwriter / gitarist Penn begon zijn epische muzikale odyssee met Rick Hall in de Muscle Shoals. In 1966 verhuisde hij naar Moman's American Sound. Op die beroemde locaties hielp Penn (vaak in samenwerking met Spooner Oldham) talloze soulklassiekers te maken, zoals "The Dark End Of The Street", "Do Right Woman, Do Right Man" en "I'm Your Puppet", terwijl zijn grootste successen "The Letter" en "Cry Like A Baby" voor de Box Tops waren. Penn verhuisde uiteindelijk naar Nashville waar hij bleef schrijven en produceren. Hoewel hij begin jaren '60 een paar singles had opgenomen, bracht hij in 1972 zijn eigen album "Nobody's Fool" uit, waarop hij zelf prachtig gloedvol zingt, en in de jaren daarna nam hij sporadisch platen op - maar die paar albums werden allemaal toegejuicht door vele Southern country soulverzamelaars.

Deze soulliefhebbers zullen wederom blij zijn met "The Inside Track On Bobby Purify" met Penn's originele demo's van nummers die later beroemd zijn geworden door anderen, zeg maar legendarische songs, en dit prachtige album heeft er 10. Deze demo's die hij opnam tijdens de songwriting sessies met zijn collega-Southern Soul-sessiesterren Carson Whitsett, Spooner Oldham, Reggie Young, Jimmie Johnson, David Hood en Wayne Jackson zijn een genot om naar te luisteren, omdat Dan's stem er op zijn absolute, soulvolle top te horen is. De twintig tracks op deze release bestaan dus uit de tien originele demo versies van de songs zelf gezongen door Penn, gevolgd door dezelfde tien zoals ze verschenen op het originele album "Better To Have It" van Purify.

Penn had net geholpen de carrière van Solomon Burke nieuw leven in te blazen en probeerde hetzelfde te doen met soulzanger Ben Moore, aka Bobby Purify. Hij vormde samen met James Purify een soulduo in de jaren 70 toen de originele Bobby - Robert Lee Dickey - opstapte. Penn en Spooner Oldham hadden "I'm A Puppet" geschreven, een hit in de jaren '60 met het originele duo, en opnieuw een hit in de jaren '70 toen het opnieuw werd opgenomen met Moore. In de jaren 2000 was Moore blind en zong hij in lokale bars. Hij zong de composities van Penn met hart en ziel - hier opgenomen - maar Penn's originele takes van "Better To Have It" en "My Life To Live Over" zijn onmogelijk te overtreffen. Subliem. Klagen doen we allerminst over deze "The Inside Track On Bobby Purify", want dit nieuwe album staat vol van tijdloze songs.

Releasedatum: 16 februari 2024